Inom den kondenserade materiens fysik är Lindhard-teorin en metod för att beräkna effekterna av elektrisk fältscreening av elektroner i ett fast ämne . Den är baserad på kvantmekanik (första ordningens störningsteori) och slumpmässig fasapproximation . Den är uppkallad efter den danske fysikern Jens Lindhard , som först utvecklade teorin 1954.
Thomas–Fermi-screening och plasmaoscillationerna kan härledas som ett specialfall av den mer allmänna Lindhard-formeln. Speciellt är Thomas–Fermi-screening gränsen för Lindhard-formeln när vågvektorn (det reciproka av längdskalan av intresse) är mycket mindre än Fermi-vågvektorn, dvs långdistansgränsen. Lorentz-Drude-uttrycket för plasmaoscillationerna återvinns i det dynamiska fallet (långa våglängder, ändlig frekvens).
Den här artikeln använder cgs-Gaussian-enheter .
Formel
Lindhardformeln för den longitudinella dielektriska funktionen ges av
ϵ (
q
, ω ) = 1 −
V
q
∑
k
f
k
−
q
−
f
k
ℏ ( ω + i δ ) +
Ek
−
q
_
−
Ek
_
.
{\displaystyle \epsilon (\mathbf {q} ,\omega )=1-V_{\mathbf {q} }\sum _{\mathbf {k} }{\frac {f_{\mathbf {k} -\mathbf {q} }-f_{\mathbf {k} }}{\hbar (\omega +i\delta )+E_{\mathbf {k} -\mathbf {q} }-E_{\mathbf {k} }} }.}
Här är
δ
{\displaystyle \delta }
en positiv infinitesimal konstant,
V
q
{\displaystyle V_{\mathbf {q} }}
är
V
eff
(
q
) −
V
ind
(
q
)
{\displaystyle V_{\text{eff }}(\mathbf {q} )-V_{\text{ind}}(\mathbf {q} )}
och
f
k
{\displaystyle f_{\mathbf {k} }}
är bärvågsfördelningsfunktionen som är Fermi –Dirac-fördelningsfunktion för elektroner i termodynamisk jämvikt. Men denna Lindhard-formel är giltig även för icke-jämviktsfördelningsfunktioner. Det kan erhållas genom första ordningens störningsteori och slumpmässig fasapproximation (RPA).
Begränsande fall
För att förstå Lindhard-formeln, överväg några begränsningsfall i 2- och 3-dimensioner. Det 1-dimensionella fallet betraktas också på andra sätt.
Lång våglängdsgräns
I den långa våglängdsgränsen (
q
→
0
{\displaystyle \mathbf {q} \to 0}
) reducerar Linhard-funktionen till
0
ϵ (
q
= , ω ) ≈ 1 −
ω
pl
{
2
ω
,
\displaystyle \epsilon (\mathbf {q} =0,\omega )\approx 1-{\frac {\omega _{\rm {pl} }^{2}}{\omega }},}
där
ω
p l
2
=
4 π
e
2
N
L
3
m
{\displaystyle \omega _{\rm {pl}}^{2}={\frac {4\pi e^{2}N}{L^{ 3}m}}}
är den tredimensionella plasmafrekvensen (i SI-enheter, ersätt faktorn
4 π
{\displaystyle 4\pi }
med
1
/
ϵ
0
{\displaystyle 1/\epsilon _{0}}
.) För två -dimensionella system,
ω
p l
2
(
q
) =
2 π
e
2
n q
ϵ m
{\displaystyle \omega _{\rm {pl}}^{2}(\mathbf {q} )={\frac {2\pi e^ {2}nq}{\epsilon m}}}
.
Detta resultat återvinner plasmaoscillationerna från den klassiska dielektriska funktionen från Drude-modellen och från kvantmekanisk frielektronmodell .
Härledning i 3D
För Lindhard-formelns nämnare får vi
-
Ek
−
q
k
−
Ek
≃
=
ℏ
2
2 m
(
k
2
− 2
k
⋅
q
+
q
2
) −
ℏ
2
k
2
2 m
−
ℏ
2
k
⋅
q
m
{\displaystyle E_{\mathbf {k} \mathbf {q} }-E_{\mathbf {k} }={\frac {\hbar ^{2}}{2m}}(k^{2}-2\mathbf {k} \cdot \mathbf {q } +q^{2})-{\frac {\hbar ^{2}k^{2}}{2m}}\simeq -{\frac {\hbar ^{2}\mathbf {k} \cdot \ mathbf {q} }{m}}}
,
och för täljaren av Lindhard-formeln får vi
f
k
−
q
−
f
k
=
f
k
−
q
⋅
∇
k
f
k
+ ⋯ −
f
k
≃ −
q
⋅
∇
k
f
k
{\displaystyle f_{\mathbf {k} -\mathbf {q} }-f_{ \mathbf {k} }=f_{\mathbf {k} }-\mathbf {q} \cdot \nabla _{\mathbf {k} }f_{\mathbf {k} }+\cdots -f_{\mathbf { k} }\simeq -\mathbf {q} \cdot \nabla _{\mathbf {k} }f_{\mathbf {k} }}
.
Genom att infoga dessa i Lindhard-formeln och ta
δ →
0
{\displaystyle \delta \to 0}
-gränsen får vi
0
ϵ (
q
= ,
ω
0
)
≃ 1 +
V
q
∑
k
, i
q
i
∂
f
k
∂
k
i
ℏ
ω
0
−
ℏ
2
k
⋅
q
m
≃ 1 +
V
q
ℏ
ω
0
∑
k
, i
q
i
_
_
_
_
k
i
( 1 +
ℏ
k
⋅
q
m
ω
0
)
≃ 1 +
V
q
ℏ
ω
0
∑
k
, i
q
i
∂
f
k
∂
k
i
ℏ
k
⋅
q
m
ω
0
= 1 −
V
q
q
2
m
0
ω
2
_
_
_
k
= 1 −
V
q
q
2
N
m
0
ω
2
= 1 −
4 π
e
2
ϵ
q
2
L
3
q
2
N
m
0
ω
2
= 1 −
ω
pl 2
ω
0
2
.
_
{\displaystyle {\begin{alignedat}{2}\epsilon (\mathbf {q} =0,\omega _{0})&\simeq 1+V_{\mathbf {q} }\summa _{\mathbf { k} ,i}{\frac {q_{i}{\frac {\partial f_{\mathbf {k} }}{\partial k_{i}}}}{\hbar \omega _{0}-{\ frac {\hbar ^{2}\mathbf {k} \cdot \mathbf {q} }{m}}}}\\&\simeq 1+{\frac {V_{\mathbf {q} }}{\hbar \omega _{0}}}\summa _{\mathbf {k} ,i}{q_{i}{\frac {\partial f_{\mathbf {k} }}{\partial k_{i}}}} (1+{\frac {\hbar \mathbf {k} \cdot \mathbf {q} }{m\omega _{0}}})\\&\simeq 1+{\frac {V_{\mathbf {q } }}{\hbar \omega _{0}}}\summa _{\mathbf {k} ,i}{q_{i}{\frac {\partial f_{\mathbf {k} }}{\partial k_ {i}}}}{\frac {\hbar \mathbf {k} \cdot \mathbf {q} }{m\omega _{0}}}\\&=1-V_{\mathbf {q} }{ \frac {q^{2}}{m\omega _{0}^{2}}}\summa _{\mathbf {k} }{f_{\mathbf {k} }}\\&=1-V_ {\mathbf {q} }{\frac {q^{2}N}{m\omega _{0}^{2}}}\\&=1-{\frac {4\pi e^{2} }{\epsilon q^{2}L^{3}}}{\frac {q^{2}N}{m\omega _{0}^{2}}}\\&=1-{\frac {\omega _{\rm {pl}}^{2}}{\omega _{0}^{2}}}.\end{alignedat}}}
,
där vi använde
E
k
= ℏ
ω
k
{\displaystyle E_{\mathbf {k} }=\hbar \omega _{\mathbf {k} }}
och
V
q
=
4 π
e
2
ϵ
q
2
L
3
{\displaystyle V_{\mathbf {q} }={\frac {4\pi e^{2}}{\epsilon q^{2}L^{3}}}}
.
Härledning i 2D
Tänk först på den långa våglängdsgränsen (
q →
0
{\displaystyle q\to 0} )
.
För nämnaren av Lindhard-formeln,
-
Ek
−
q
k
−
Ek
≃
=
ℏ
2
2 m
(
k
2
− 2
k
⋅
q
+
q
2
) −
ℏ
2
k
2
2 m
−
ℏ
2
k
⋅
q
m
{\displaystyle E_{\mathbf {k} \mathbf {q} }-E_{\mathbf {k} }={\frac {\hbar ^{2}}{2m}}(k^{2}-2\mathbf {k} \cdot \mathbf {q } +q^{2})-{\frac {\hbar ^{2}k^{2}}{2m}}\simeq -{\frac {\hbar ^{2}\mathbf {k} \cdot \ mathbf {q} }{m}}}
,
och för täljaren,
f
k
−
q
−
f
k
=
f
k
−
q
⋅
∇
k
f
k
+ ⋯ −
f
k
≃ −
q
⋅
∇
k
f
k
{\displaystyle f_{\mathbf {k} -\mathbf {q} }-f_{ \mathbf {k} }=f_{\mathbf {k} }-\mathbf {q} \cdot \nabla _{\mathbf {k} }f_{\mathbf {k} }+\cdots -f_{\mathbf { k} }\simeq -\mathbf {q} \cdot \nabla _{\mathbf {k} }f_{\mathbf {k} }}
.
Genom att infoga dessa i Lindhard-formeln och ta gränsen för
δ →
0
{\displaystyle \delta \to 0}
får vi
0
ϵ ( , ω )
≃ 1 +
V
q
∑
k
, i
q
i
∂
f
k
∂
k
i
ℏ
ω
0
−
ℏ
2
k
⋅
q
m
≃ 1 +
V
q
ℏ
ω
0
∑
k
.
q
∂
_
_
_
_
_
i
i
( 1 +
ℏ
k
⋅
q
m
ω
0
)
≃ 1 +
V
q
ℏ
ω
0
∑
k
, i
q
i
∂
f
k
∂
k
i
ℏ
k
⋅
q
m
ω
0
= 1 +
V
q
ℏ
ω
0
2 ∫
d
_
_ _
_
_ π
)
2
∑
i , j
q
i
∂
f
k
∂
k
i
ℏ
k
j
q
j
m
ω
0
= 1 +
V
q
L
2
m
0
ω
2
2 ∫
d
2
k
( 2 π
)
2
∑
i , j
q
i
q
j
k
j
∂
f
k
∂
k
i
= 1 +
V
q
L
2
m
0
ω
2
∑
i , j
q
i
q
j
2 ∫
d
2
k
( 2 π
)
2
k
j
∂
f
k
∂
k
i
= 1 −
V
q
L
2
m
0
ω
2
∑
i , j
q
i
q
j
n
δ
i j
= 1 −
2 π
e
2
ϵ q
L
2
L
2
m
0
ω
2
q
2
n
= 1 −
ω
pl 2
q
(
)
2
ω
0
,
{
\ displaystyle {\begin{alignedat}{2}\epsilon (0,\omega )&\simeq 1+V_{\mathbf {q} }\sum _{\mathbf {k} ,i}{\frac {q_{i }{\frac {\partial f_{\mathbf {k} }}{\partial k_{i}}}}{\hbar \omega _{0}-{\frac {\hbar ^{2}\mathbf {k } \cdot \mathbf {q} }{m}}}}\\&\simeq 1+{\frac {V_{\mathbf {q} }}{\hbar \omega _{0}}}\summa _{ \mathbf {k} ,i}{q_{i}{\frac {\partial f_{\mathbf {k} }}{\partial k_{i}}}}(1+{\frac {\hbar \mathbf { k} \cdot \mathbf {q} }{m\omega _{0}}})\\&\simeq 1+{\frac {V_{\mathbf {q} }}{\hbar \omega _{0} }}\summa _{\mathbf {k} ,i}{q_{i}{\frac {\partial f_{\mathbf {k} }}{\partial k_{i}}}}{\frac {\hbar \mathbf {k} \cdot \mathbf {q} }{m\omega _{0}}}\\&=1+{\frac {V_{\mathbf {q} }}{\hbar \omega _{0 }}}2\int d^{2}k({\frac {L}{2\pi }})^{2}\summa _{i,j}{q_{i}{\frac {\partial f_ {\mathbf {k} }}{\partial k_{i}}}}{\frac {\hbar k_{j}q_{j}}{m\omega _{0}}}\\&=1+{ \frac {V_{\mathbf {q} }L^{2}}{m\omega _{0}^{2}}}2\int {\frac {d^{2}k}{(2\pi )^{2}}}\summa _{i,j}{q_{i}q_{j}k_{j}{\frac {\partial f_{\mathbf {k} }}{\partial k_{i} }}}\\&=1+{\frac {V_{\mathbf {q} }L^{2}}{m\omega _{0}^{2}}}\sum _{i,j}{ q_{i}q_{j}2\int {\frac {d^{2}k}{(2\pi )^{2}}}k_{j}{\frac {\partial f_{\mathbf {k } }}{\partial k_{i}}}}\\&=1-{\frac {V_{\mathbf {q} }L^{2}}{m\omega _{0}^{2}} }\sum _{i,j}{q_{i}q_{j}n\delta _{ij}}\\&=1-{\frac {2\pi e^{2}}{\epsilon qL^ {2}}}{\frac {L^{2}}{m\omega _{0}^{2}}}q^{2}n\\&=1-{\frac {\omega _{\ rm {pl}}^{2}(\mathbf {q} )}{\omega _{0}^{2}}},\end{alignedat}}}
där vi använde
E
k
= ℏ
ϵ
k
{\displaystyle E_{\mathbf {k} }=\hbar \epsilon _{\mathbf {k} }} ,
V
q
=
2
π e
2
ϵ
q L
2
{
\displaystyle V_ {\mathbf {q} }={\frac {2\pi e^{2}}{\epsilon qL^{2}}}}
och
ω
p l
2
(
q
) =
2 π
e
2
n q
ϵ m
{ \displaystyle \omega _{\rm {pl}}^{2}(\mathbf {q} )={\frac {2\pi e^{2}nq}{\epsilon m}}}
.
Statisk gräns
Betrakta den statiska gränsen (
ω + i δ →
0
{\displaystyle \omega +i\delta \to 0} )
.
Lindhard-formeln blir
0
ϵ (
q
, ω = ) = 1 −
V
q
∑
k
f
k
−
q
−
f
k
E
k
−
q
−
E
k
{\displaystyle \epsilon (\mathbf {q} ,\omega =0)=1-V_{ \mathbf {q} }\sum _{\mathbf {k} }{\frac {f_{\mathbf {k} -\mathbf {q} }-f_{\mathbf {k} }}{E_{\mathbf { k} -\mathbf {q} }-E_{\mathbf {k} }}}}
.
Genom att infoga ovanstående likheter för nämnaren och täljaren får vi
0
ϵ (
q
, ) = 1 −
V
q
∑
k
, i
−
q
i
∂ f
∂
k
i
−
ℏ
2
k
⋅
q
m
= 1 −
V
q
∑
k
, i
q
i
∂ f
∂
k
i
ℋ
2
q
k
.
m
{\displaystyle \epsilon (\mathbf {q} ,0)=1-V_{\mathbf {q} }\summa _{\mathbf {k} ,i}{\frac {-q_{i}{\frac {\partial f}{\partial k_{i}}}}{-{\frac {\hbar ^{2}\mathbf {k} \cdot \mathbf {q} }{m}}}}=1-V_ {\mathbf {q} }\summa _{\mathbf {k} ,i}{\frac {q_{i}{\frac {\partial f}{\partial k_{i}}}}{\frac {\ hbar ^{2}\mathbf {k} \cdot \mathbf {q} }{m}}}}
.
Om vi antar en termisk jämviktsfördelning av Fermi–Dirac-bärare får vi
∑
i
q
i
∂
f
k
∂
k
i
= −
∑
i
q
i
∂
f
k
∂ μ
∂
Ek
∂
i
k
i
= −
∑
q
i
k
i
ℏ
2
m
{
∂
f
k
∂ μ
\displaystyle \sum _ i}{q_{i}{\frac {\partial f_{\mathbf {k} }}{\partial k_{i}}}}=-\summa _{i}{q_{i}{\frac {\ partiell f_{\mathbf {k} }}{\partial \mu }}{\frac {\partial E_{\mathbf {k} }}{\partial k_{i}}}}=-\summa _{i} {q_{i}k_{i}{\frac {\hbar ^{2}}{m}}{\frac {\partial f_{\mathbf {k} }}{\partial \mu }}}}
här använde vi
E
k
=
ℏ
2
k
2
2 m
{\displaystyle E_{\mathbf {k} }={\frac {\hbar ^{2}k^{2}}{2m}}}
och
∂
E
k
∂
k
i
=
ℏ
2
k
i
m
{\displaystyle {\frac {\partial E_{\mathbf {k} }}{\partial k_{i}}}={\frac {\hbar ^{2}k_{i }}{m}}}
.
Därför,
0
ϵ (
q
, )
= 1 +
V
q
∑
k
, i
q
i
k
i
ℏ
2
m
∂
f
k
∂ μ
ℏ
2
k
⋅
q
m
= 1 +
V
q
∑
k
∂
f
k
∂ μ
= 1 +
4 ∂
_
2
ϵ
q
2
∂
∂ μ
1
L
3
∑
k
f
k
= 1 +
4 π
e
2
ϵ
q
2
∂
∂ μ
N
L
3
= 1 +
4 π
e
2
ϵ
q
2
∂ n
∂
+
+
Ή
2
∂
_
n ∂ .
{\displaystyle {\begin{alignedat}{2}\epsilon (\mathbf {q} ,0)&=1+V_{\mathbf {q} }\sum _{\mathbf {k} ,i}{\frac {q_{i}k_{i}{\frac {\hbar ^{2}}{m}}{\frac {\partial f_{\mathbf {k} }}{\partial \mu }}}{\frac {\hbar ^{2}\mathbf {k} \cdot \mathbf {q} }{m}}}=1+V_{\mathbf {q} }\summa _{\mathbf {k} }{\frac { \partial f_{\mathbf {k} }}{\partial \mu }}=1+{\frac {4\pi e^{2}}{\epsilon q^{2}}}{\frac {\partial }{\partial \mu }}{\frac {1}{L^{3}}}\summa _{\mathbf {k} }{f_{\mathbf {k} }}\\&=1+{\ frac {4\pi e^{2}}{\epsilon q^{2}}}{\frac {\partial }{\partial \mu }}{\frac {N}{L^{3}}}= 1+{\frac {4\pi e^{2}}{\epsilon q^{2}}}{\frac {\partial n}{\partial \mu }}\equiv 1+{\frac {\kappa ^{2}}{q^{2}}}.\end{aligned}}}
Här är
κ
{\displaystyle \kappa }
3D-screeningsvågantalet (3D invers screeninglängd) definierat som
κ =
4 π
e
2
ϵ
∂ n
∂ μ
{\displaystyle \kappa ={\sqrt {{\frac {4\pi e^{2}}{\epsilon }}{\frac {\partial n}{\partial \mu }}}}}
.
Sedan ges den statiskt 3D-skärmade Coulomb-potentialen av
0
V
s
(
q
, ω = ) ≡
V
q
0
ϵ (
q
, )
=
4 π
e
2
ϵ
q
2
L
3
q
2
+
κ
2
q
2
=
4 π
e
2
ϵ
L
3
1
q
2
+
κ
2
{\display V_{\rm {s}}(\mathbf {q} ,\omega =0)\equiv {\frac {V_{\mathbf {q} }}{\epsilon (\mathbf {q} ,0)}}= {\frac {\frac {4\pi e^{2}}{\epsilon q^{2}L^{3}}}{\frac {q^{2}+\kappa ^{2}}{q ^{2}}}}={\frac {4\pi e^{2}}{\epsilon L^{3}}}{\frac {1}{q^{2}+\kappa ^{2} }}}
.
Och den omvända Fourier-transformationen av detta resultat ger
V
s
( r ) =
∑
q
4 π
e
2
L
3
(
q
2
+
κ
2
)
e
i
q
⋅
r
=
e
2
r
e
− κ r
{\displaystyle V_{\rm {s}}(r)=\ summa _{\mathbf {q} }{{\frac {4\pi e^{2}}{L^{3}(q^{2}+\kappa ^{2})}}e^{i\ mathbf {q} \cdot \mathbf {r} }}={\frac {e^{2}}{r}}e^{-\kappa r}}
känd som Yukawa-potentialen . Observera att i denna Fourier-transformation, som i princip är en summa över alla
q
{\displaystyle \mathbf {q} } ,
använde vi uttrycket för liten
|
q
|
{\displaystyle |\mathbf {q} |}
för varje värde på
q
{\displaystyle \mathbf {q} }
som inte är korrekt.
Statiskt skärmad potential (övre böjd yta) och Coulomb potential (nedre böjd yta) i tre dimensioner
För en degenererad Fermi-gas ( T =0) ges Fermi-energin av
E
F
=
ℏ
2
2 m
( 3
π
2
n
)
2 3
{\displaystyle E_{\rm {F}}={\frac {\hbar ^{2}}{2m}}(3\pi ^{2} n)^{\frac {2}{3}}}
,
Så densiteten är
n =
1
3
π
2
(
2 m
ℏ
2
EF
^
)
3 2
{\displaystyle n={\frac {1}{3\pi ^{2}}}\left({\frac {2m}{\hbar {2}}}E_{\rm {F}}\right)^{\frac {3}{2}}}
.
Vid T =0,
E
F
≡ μ
{\displaystyle E_{\rm {F}}\equiv \mu}
, så
∂ n
∂ μ
=
3 2
n
E
F
{\displaystyle {\frac {\partial n}{\ partiell \mu }}={\frac {3}{2}}{\frac {n}{E_{\rm {F}}}}}
.
Genom att infoga detta i ovanstående 3D-screeningvågnummerekvation får vi
κ =
4 π
e
2
ϵ
∂ n
∂ μ
=
6 π
e
2
n
ϵ
E
F
{\displaystyle \kappa ={\sqrt {{\frac {4\pi e^{2}}{\epsilon }}{\ frac {\partial n}{\partial \mu }}}}={\sqrt {\frac {6\pi e^{2}n}{\epsilon E_{\rm {F}}}}}}
.
Detta resultat återställer 3D-vågsnumret från Thomas–Fermi-screening .
Som referens beskriver Debye–Hückel-screeningen det icke-degenererade gränsfallet. Resultatet är
κ =
4 π
e
2
n β
ϵ
{\displaystyle \kappa ={\sqrt {\frac {4\pi e^{2}n\beta }{\epsilon }}}} ,
känd som 3D Debye –Hückel screening våg nummer.
I två dimensioner är screeningvågstalet
κ =
2 π
e
2
ϵ
∂ n
∂ μ
=
2 π
e
2
ϵ
m
ℏ
2
π
( 1 −
e
−
ℏ
2
β π n
/
m
) =
2 m
e
2
ℏ
2
ϵ
f
. _
0
_
{\displaystyle \kappa ={\frac {2\pi e^{2}}{\epsilon }}{\frac {\partial n}{\partial \mu }}={\frac {2\pi e^{ 2}}{\epsilon }}{\frac {m}{\hbar ^{2}\pi }}(1-e^{-\hbar ^{2}\beta \pi n/m})={\ frac {2me^{2}}{\hbar ^{2}\epsilon }}f_{k=0}.}
Observera att detta resultat är oberoende av n .
Härledning i 2D
Betrakta den statiska gränsen (
ω + i δ →
0
{\displaystyle \omega +i\delta \to 0} )
. Lindhard-formeln blir
0
ϵ (
q
, ) = 1 −
V
q
∑
k
f
k
−
q
−
f
k
Ek
−
q
q
−
E
k {\displaystyle \epsilon (\mathbf {
} ,0)=1-V_{\mathbf {q} }\summa _{\mathbf {k} }{\frac {f_{\mathbf {k} -\mathbf {q} }-f_{\mathbf {k} }}{E_{\mathbf {k} -\mathbf {q} }-E_{\mathbf {k} }}}}
.
Genom att infoga ovanstående likheter för nämnaren och täljaren får vi
0
ϵ (
q
, ) = 1 −
V
q
∑
k
, i
−
q
i
∂ f
∂
k
i
−
ℏ
2
k
⋅
q
m
= 1 −
V
q
∑
k
, i
q
i
∂ f
∂
k
i
ℋ
2
q
k
.
m
{\displaystyle \epsilon (\mathbf {q} ,0)=1-V_{\mathbf {q} }\summa _{\mathbf {k} ,i}{\frac {-q_{i}{\frac {\partial f}{\partial k_{i}}}}{-{\frac {\hbar ^{2}\mathbf {k} \cdot \mathbf {q} }{m}}}}=1-V_ {\mathbf {q} }\summa _{\mathbf {k} ,i}{\frac {q_{i}{\frac {\partial f}{\partial k_{i}}}}{\frac {\ hbar ^{2}\mathbf {k} \cdot \mathbf {q} }{m}}}}
.
Om vi antar en termisk jämviktsfördelning av Fermi–Dirac-bärare får vi
∑
i
q
i
∂
f
k
∂
k
i
= −
∑
i
q
i
∂
f
k
∂ μ
∂
Ek
∂
i
k
i
= −
∑
q
i
k
i
ℏ
2
m
{
∂
f
k
∂ μ
\displaystyle \sum _ i}{q_{i}{\frac {\partial f_{\mathbf {k} }}{\partial k_{i}}}}=-\summa _{i}{q_{i}{\frac {\ partiell f_{\mathbf {k} }}{\partial \mu }}{\frac {\partial E_{\mathbf {k} }}{\partial k_{i}}}}=-\summa _{i} {q_{i}k_{i}{\frac {\hbar ^{2}}{m}}{\frac {\partial f_{\mathbf {k} }}{\partial \mu }}}}
.
Därför,
0
ϵ (
q
, )
= 1 +
V
q
∑
k
, i
q
i
k
i
ℏ
2
m
∂
f
k
∂ μ
ℏ
2
k
⋅
q
m
= 1 +
V
q
∑
k
∂
f
k
∂ μ
= 1 +
2 π
_
2
ϵ q
L
2
∂
∂ μ
∑
k
f
k
= 1 +
2 π
e
2
ϵ q
∂
∂ μ
N
L
2
= 1 +
2 π
e
2
ϵ q
∂ n
∂ μ
+ ≡
κ μ
+ ≡ .
{\displaystyle {\begin{alignedat}{2}\epsilon (\mathbf {q} ,0)&=1+V_{\mathbf {q} }\sum _{\mathbf {k} ,i}{\frac {q_{i}k_{i}{\frac {\hbar ^{2}}{m}}{\frac {\partial f_{\mathbf {k} }}{\partial \mu }}}{\frac {\hbar ^{2}\mathbf {k} \cdot \mathbf {q} }{m}}}=1+V_{\mathbf {q} }\summa _{\mathbf {k} }{\frac { \partial f_{\mathbf {k} }}{\partial \mu }}=1+{\frac {2\pi e^{2}}{\epsilon qL^{2}}}{\frac {\partial }{\partial \mu }}\summa _{\mathbf {k} }{f_{\mathbf {k} }}\\&=1+{\frac {2\pi e^{2}}{\epsilon q}}{\frac {\partial }{\partial \mu }}{\frac {N}{L^{2}}}=1+{\frac {2\pi e^{2}}{\epsilon q}}{\frac {\partial n}{\partial \mu }}\equiv 1+{\frac {\kappa }{q}}.\end{alignedat}}} κ {\displaystyle \kappa
}
är
2D screening wave number(2D invers screening length) definierad som
κ =
2 π
e
2
ϵ
∂ n
∂ μ
{\displaystyle \kappa ={\frac {2\pi e^{2}}{\epsilon }}{\frac { \partial n}{\partial \mu }}}
.
Sedan ges den 2D statiskt skärmade Coulomb-potentialen av
0
V
s
(
q
, ω = ) ≡
V
q
0
ϵ (
q
, )
=
2 π
e
2
ϵ q
L
2
q
q + κ
=
2 π
e
2
ϵ
L
2
1
q + κ
{\displaystyle V_{\rm {s}}(\mathbf {q} ,\omega =0)\equiv {\frac {V_{\mathbf {q} }}{\epsilon (\mathbf {q} , 0)}}={\frac {2\pi e^{2}}{\epsilon qL^{2}}}{\frac {q}{q+\kappa }}={\frac {2\pi e^ {2}}{\epsilon L^{2}}}{\frac {1}{q+\kappa }}}
.
Det är känt att den kemiska potentialen hos den 2-dimensionella Fermi-gasen ges av
μ ( n , T ) =
1 β
ln
(
e
ℏ
2
β π n
/
m
− 1 )
{\displaystyle \mu (n,T)={\frac {1}{\beta }}\ln {(e ^{\hbar ^{2}\beta \pi n/m}-1)}}
,
och
∂ μ
∂ n
=
ℏ
2
π
m
1
1 −
e
−
ℏ
2
β π n
/
m
{\displaystyle {\frac {\partial \mu }{\partial n}}={\frac {\hbar ^{2 }\pi }{m}}{\frac {1}{1-e^{-\hbar ^{2}\beta \pi n/m}}}}
.
Experiment på endimensionella system
Den här gången, överväg några generaliserade fall för att sänka dimensionen. Ju lägre dimensionen är, desto svagare blir avskärmningseffekten. I lägre dimension passerar några av fältlinjerna genom barriärmaterialet, varvid avskärmningen inte har någon effekt. För det 1-dimensionella fallet kan vi gissa att skärmningen endast påverkar fältlinjerna som är mycket nära trådaxeln.
I ett verkligt experiment bör vi också ta hänsyn till 3D-bulkscreeningseffekten även om vi hanterar 1D-fall som den enda glödtråden. Thomas-Fermi-screeningen har applicerats på en elektrongas som är begränsad till en glödtråd och en koaxial cylinder. För ett K 2 Pt(CN) 4 Cl 0,32 ·2,6H 2 0 filament, fann man att potentialen inom området mellan glödtråden och cylindern varierar som
e
−
k
e f f
r
/
r
{\displaystyle e^{- k_{\rm {eff}}r}/r}
och dess effektiva skärmlängd är cirka 10 gånger den för metallisk platina .
Se även
Allmän
Haug, Hartmut; W. Koch, Stephan (2004). Quantum Theory of the Optical and Electronic Properties of Semiconductors (4:e upplagan) . World Scientific Publishing Co. Pte. Ltd. ISBN 978-981-238-609-0 .