Nov 192013
 

Jag kan inte noter och spelar inget instrument men tycker det vore förträffligt att kunna skapa musik i datorn. Följande program har jag testat:

Lära noter på iPad

Med Note Trainer Lite kan man öva sig på noter. Man har ett virtuellt keyboard där man gör övningar av olika svårighetsgrad.

Funkar ihop på MacBook Air

  • AKAI LPK25 är mitt keyboard. Jag laddade ner programmet LPK25 Editor här men använder inte det eftersom jag inte hajar vad jag ska ha det till. Möjligen hjälper det till att detektera keyboardet. AKAI LPK25 är ett litet keyboard med usb. Det låter inte förrän MuseScore är igång. Hitta midi-enheter under Program – Verktygsprogram – Ljud-/Midi-inställningar
  • Aria Maestosa är en midi sequencer/editor. Jag hämtade den här. Här kan man spela in keyboardet och spara som midi. Det översätter det som spelas på keyboarden till midi och noter.
  • MuseScore för editering av noter. Det är open source. Välj Noter – Notinmatning så går det att klicka in noter med pekplattan eller synten. Jag kunde spela in saker i Aria och importera i MuseScore. Det är bara att öppna en midifil. Det sere bäst ut om man väljer ett kort notvärde vid import. Det verkar inte direkt nödvändigt att ha Aria om man har MuseScore. Man kan spara i minst tio olika format. Det finns en film-tutorial i tio steg på hemsidan MuseScore.org.

Går det att spela stora synten i datorn? Säkert, men inte med automatik. kanske måste den ställas in i midi-inställningarna. kanske krävs det någon drivrutin? Enligt MuseScore ställs det in automatiskt om man ansluter synten och sedan startar programmet.

Audacity har jag ännu inte kommit igång med

Vill kunna Garageband! Men jag känner mitg inte spontant produktiv där.

Finale

Finale fungerar ungefär som MuseScore. Det är ett kompetent program även i gratisversionen. Det är lätt att Skriva noter i Finale – Multimediabyrån

Finale kan öppna midifiler. man kan spara i finaleformat eller som midi.

Det går bra att väg att spela in från keyboard när man är i inmatningsläge (enter eller när en not är klickad).

Finale har den fördelen att det finns instruktioner på Mukltimediabyrån.

Sammanfattning

MuseScore vinner mitt test. Det är mest intuitivt och flexibelt, dessutom open source. Finale är inte så dumt det heller men jag väljer att lära mig mer i MuseScore.

 Posted by at 10:36 e m