Okt 222015
 

Perfect strawberry (3613641379)Flippandet har hittills inte fungerat för mig. Jag har försökt av och till de två senaste läsåren. Resultatet har inte varit upplyftande. Eleverna flippar motvilligt och under kursens gång avtar flippandet så att jag till slut måste återgå till vanliga lektioner. Alltså måste flippen förbättras. Så började jag funderar under en föreläsning av Lena Boström om lärstilar. Om flippen bara består av en film så tilltalar den inte alla lärstilar. Vi måste utforma flippen så att den passar  många fler. Så att det finns något för den visuellt lagda, något för den auditiva respektive kinestetiska.

Continue reading »

 Posted by at 12:44 e m
Okt 172014
 

Kolla licensen på en film:

Skärmavbild 2014-10-17 kl. 09.17.35

Ändra licens på en av dina befintliga filmer genom att klicka redigeringsknappen (info och inställningar) och avancerade inställningar:

Skärmavbild 2014-10-17 kl. 09.17.05

Ställ in CC som standard för kommande uppladdningar:

Instruktion: Set Default Upload Settings

Skärmavbild 2014-10-17 kl. 09.21.54

 

Det CC-val som finns på Youtube är CC By. Alltså inte Share Alike.

 Posted by at 7:29 f m
Feb 262014
 

Shanghai satsar på flippat och MOOC. Ett tjugotal high schools samarbetar om att skapa filmer. Men vad är det för fel att hämta vad som redan finns på Youtube? Det är så Wikiskola fungerar på Ma1C (samband och förändring). En film till varje avsnitt. Välj ut de bästa flippfilmerna och sätt dem i ett sammanhang

Borde söka pengar för ett sådant projekt. Borde hitta skolor att samarbeta. Borde få igång Thorengruppen.
 Posted by at 10:04 e m
Okt 272013
 

flippadfilm

Ämnesmötet i matematik som vi hade i onsdags v 42 handlade till stor del om att flippa. Jag tror alla närvarande var intresserade av att flippa men det fanns många idéer om hur. Några frågeställningar är:

  • ska man flippa varje lektion?
  • ska man flippa i alla kurser eller bara i matte?
  • flippa film eller annat innehåll?
  • ska man filma sig själv eller använda någon färdig film på nätet?
  • ska man hoppa över genomgången när eleverna förväntas ha sett filmen eller bör man ha en genomgång ändå?
  • hur mäter man om eleverna har flippat?

För att lägga någon grund för flippad undervining gjorde jag en uppdatering av kapitel fyra, Ma1C på Wikiskola. Det heter samband och förändring.

Här är länken till avsnittet om samband och förändring: Samband och förändring

Jag letade så gott jag kunde och har hittat en film till i stort sett varje avsnitt. Så om man vill ha en bas att utgå ifrån är det alltså möjligt att flippa Bondestamfilmer på det avsnittet. Min förhoppning är att vi kommer att göra egna filmer eller hitta ännu bättre filmer på nätet så vi kan ersätta några, kanske inte alla, Bondestamfilmer.

De flippbara filmerna ligger i ljusgröna rutor och finns under en egen rubrik på sidan. Det gör att du kan få fram den exakta länken till just det avsnittet på sidan genom att klicka i innehållsförtekningen överst på sidan. Då får du en länk som ser ut exempelvis så här:

http://wikiskola.se/index.php?title=Samband_och_förändring#F.C3.B6r.C3.A4ndringsfaktor.2C_184-188

Texten efter hashtaggen länkar in på rätt del av sidan.

Första steget har varit att finna en film per lektion. Mikael Bondestams filmer har varit mitt defaultvärde. Ambitionen i steg två är att hitta bättre filmer. Det är upp till er som kör kursen. Om ni vill byta film föreslår jag att ni helt enkelt byter utan att oroas så mycket över det. Den gamla filmen kan man hitta genom historiken i Wikin. Om ni har litet högre ambitioner skriver ni några rader som presenterar den nya filmen (och kanske lägger ni en länk till dem gamla). Om vi har tur uppstår en didaktisk disussion om olika filmers kvaliteter, gärna med synpunkter från elever och föräldrar.

Så nu finns det en möjlighet att flippa utan alltför stor ansträngning om man vill.

 Posted by at 5:13 e m
Sep 292013
 

Installerat

Jag har installerat om och numera finns allt jag prövar på swiki. Det som är installerat här ska jag försöka knyta ihop i Joomla. Det kommer att vara SkolNytt, LimeSurvey och phpBB.

Har även installerat Bambuser i padda och telefon men jag är tveksam till om jag kommer att använda den påg att jag har så dåligt med datamängd.

Kul grej: AirServer gör att jag kan spegla paddan i macen. Exempelvis använda den utomordentliga appen Calculator där jag skriver med fingret och det tolkas matematiskt. Läs om hur.

Elevrespons

Annat som jag testar är:

  • TodaysMeet som de visade i Piteå
  • TagCrowd som jag hittade själv. Bra för att se vad en diskussion handlat omm en tar med meta-informationen om man klipper in från TodaysMeet.
  • Socrative som Mattias R berättade att de använder på Uni.
  • TwebCast. Ställ frågor till publiken. Betaversion men jag har ansökt om att bli medlem.

Elevresponsverktygen kan användas på flera sätt. Ett är eleverna kan vara anonyma. Det passar blyga elever ett skriva än att tala. Kvaliteten kan öka om man formulerar sig väl innan man publicerar.

En bra nytta är att alla kan prata samtidigt så det ger fler möjlighet att föra fram sin åsikt. och alla måste inte vänta och lyssna.

En nackdel är att eleverna leker och kladdar men så länge det inte blir vulgärt eller leder till personangrepp är det bra.

Den pedagogiska nyttab handlar om det formativa. Att kolla vad eleverna kan. Exit Cards.

 Posted by at 8:15 f m
Aug 282013
 

Flippad undervisning är på sätt och vis inget annat än att man ger en läxa som sedan förhörs. Låt vara att läxan kan vara multimedial och att läxförhöret oftare handlar om diskussioner, fördjupning, frågor och arbete. Problemet med både läxor och flippad undervisning är att man vill att så många som möjligt, helst alla, gör flippuppgiften före lektionen. Då uppstår behovet av att undersöka om eleven gjort sin uppgift, helst på ett mjukt sätt utan prägel av förhör. Helst även före lektionen, med automatik och så att läraren snabbt får överblick.

Vi testar några gratisprogram på STGDesign. Bäst att passa på nu eftersom Webbstjärnan samarbetar med Loopia i år och deras OneClickInstaller ser ut att innehålla färre program. Jag hoppas att vi får behålla Wopsa så jag slipper föra över allting. Då kan vi fortsätta använda OCI.

Två tänkbara sätt är att ställa en serie frågor eller att låta eleverna diskutera och reflektera. I det första fallet har vi valt att testa Lime Survey. I det andra fallet har vi testa ett forum, phpBB.

 

 Posted by at 9:15 e m