Dec 062016
 

Första punkten i sammanfattningen av Sveriges Pisareultat lyder:

After years of declining performance, Sweden is now showing first improvements. Student performance has improved significantly in mathematics and reading, and a declining trend has been reversed in science. The results are now at or above the OECD average in all three subjects.

Äntligen vänder matteresultaten uppåt för Sverige i Pisaundersökningen. Resultaten har förbättrats.

Sweden’s average score in mathematics increased by 16 points since 2012, but is still 15 points lower than its score in 2003.

Rolig läsning för oss lärare är följande tolkning av resultaten:

Sweden shows one of the highest levels of efficiency in education with strong academic results compared to the number of hours students receive instruction or do homework. Only five other school systems have a more positive ratio between learning time and academic outcomes.

Dessutom sker förbättringen över hela linjen:

It is particularly encouraging that Sweden has been able to reduce the share of low performers in mathematics, while at the same time raise excellence with an increased number of top performers.

Läs om undersökningen på OECD.org

 

Mar 152016
 

Skärmavbild 2016-03-15 kl. 23.45.01Eller snarare att skapa undervisningssituationer.

Jag är lärare men civilingenjör i botten vilket innebär att jag har både CAD och konstruktion i min legitimation trots att jag aldrig arbetat med det eller studerat det de senaste 30 åren. Den kurs jag läste var VLSI med CAD. Men det behövs säkert CAD-lärare och jag har tagit mig för att undervisa AutoCAD. Som en del i detta satte jag ihop en kurs: Lär dig AutoCAD.

Den består av några små introduktionsuppgifter med inlämning och bedömning i huvudsak på en förmåga vardera. mest för att eleverna ska komma igång med att använda programmet och reflektera litet.

Därefter kommer en grundligare genomgång med material för åtta lektioner. Grunden för detta är manualen Hitchhiker’s guide to AutoCAD Basics och några utvalda filmer från Youtube.

Jag använder det så att jag kör korta genomgångar utifrån manualen samtidigt som jag visar i AutoCAD och låter eleverna pröva det jag gör. Filmerna lämnar jag för eleverna att titta på i lugn och ro för att lära mer.

Jag hoppas att de får en tillräcklig grund för att känna sig bekväma med att jobba i AutoCAD. Vi har lärt oss SketchUp tidigare och de flesta av eleverna använder fortfarande helst det verktyget när de jobbar i projekt. Jag upplever att tröskeln för att lära AutoCAD är högre än för SketchUp och det är definitivt inte ett program som man lär sig särskilt väl genom att bara pröva sig fram. Eleverna efterfrågar också bra filmer att lära ifrån. Det finns en mängd filmer att välja mellan men svårigheten ligger i att hitta filmer på rätt nivå och med rätt innehåll. Det är betydligt lättare att hitta lämpliga filmer i ett strukturerat och ”stort” ämne som matematik.

Mar 062016
 

Birka hus 2008aNu har jag startat en ny del till kursen Konstruktion på Wikiskola. Eftersom vi har en inriktning på teknikprogrammet mot arkitektur vill jag undervisa om husbyggnadsteknik.

Det är svårt eftersom jag inte har någon formell kompetens inom byggteknik. jag är utbildad teknisk fysiker och fick med ämnet konstruktion i min lärarlegitimation. Min praktiska erfarenhet består i bygget av två bodar och en halv veranda.

Jag har skaffat tre läroböcker inom området för egen del men försöker kopiera till eleverna inom ramarna skolavtalet. Jag bygger lektioner till varje del och adderar text och bild från Wikipedia, filmer från Youtube och en del länkar till sidor tillhörande branschorganisationer mm.

Här finns min sida om Husbyggnadsteknik. Du får gärna använda den om du vill och hemskt gärna hjälpa till att bygga vidare på den.

Jun 252015
 

Ett sidoprojekt. Jag vill kunna sälja foton (för en billig peng) på nätet.

Betallösningar

PayPal som vanligen är integrerat med de plugins jag kollar på. Finns färigintegrerad med många andra plugins, etc.

Payson. Det svenska alternativet. Kostar 250 kr för plugin men lägre avgift per transaktion, 3% + 3 kr.

WooCommerce. Den är gratis men det kostar runt $ 70 för en betal-extension, exempelvis Swedbank eller PayPal. Stor flexibilitet och många extensions och plugins.

Intressant

Dessa går bort:

WP I Sell Photo för att jag behöver funktioner för automatisk uppladdning och skapande av säljobjekt med ett ID så att bilderna blir sökbara.

Edit: Hur det gick

Jag fick WP Photo Library plus att funka men det ser yvigt ut. Testad PayPal på tankesatt.se och det verkar funka. Men jag kommer inte vidare med en smidig lösning för att sälja nedladdningsbara foton med automatisk och förändringsbar prissättning. Det verkar som man får betalal litet. nextGen eller Photo Seller är huvudspåreet. Ska börja med fria versionen av NextGen och se hur det ser ut.

 Posted by at 10:02 f m
Jun 152015
 

Lär dig använda den! Du är inte en Luddite men väl en fantasilös gubbe.

Det handlar om en artikel i DN:

http://www.dn.se/debatt/forbattra-resultaten-skolnytt.sei-skolan-genom-att-kasta-ut-datorerna-fran-lektionerna/

Artikeln belyser väll de problem vi har nu men inte hur de ska lösas. I min värld backar man inte för problemen, man löser dem eller rundar dem. Här finns faktiskt en enorm möjlighet för Sverige. Vi är bland de första som går in i problematiken och vi bör vara bland de första som kommer ut ur den med en lösning i handen. Där kommer att finnas exportmöjligheter och skapas många nya sköna företag.

Här är artikeln:

http://www.dn.se/debatt/forbattra-resultaten-skolnytt.sei-skolan-genom-att-kasta-ut-datorerna-fran-lektionerna/

Om artikeln är skit så är kommentarsfältet desto bättre.

 Posted by at 9:15 e m
Nov 092014
 

Lägst andel elever klarar kursprovet i matematik 1 a

Av eleverna som skrev kursprovet i matematik 1 a uppnådde 70 procent minst provbetyget E. I kursprovet matematik 1b var det 83 procent som uppnådde minst provbetyget E. Av eleverna som skrev kursprovet i matematik 1 c var det 95 procent som uppnådde minst provbetyg E.

Eleverna på naturvetenskaps- och tekniska programmet läser matematik i större omfattning, ända upp till matematik 4 men andelen som uppnådde minst provbetyg E minskar för varje kurs. För provet i matematik 2c var det 86 procent som uppnådde minst provbetyget E, för matematik 3c var andelen 81 procent och för matematik 4 var det 78 procent.

 

Enligt Skolverket

 Posted by at 12:10 f m
Nov 082014
 

Anything, from not having distractions to using flash cards… Real advice that you have found actually works to help in obtaining and maintaining  information.

What is the best study method?

 Posted by at 9:40 f m
Apr 302014
 
 Posted by at 6:52 f m